Kategoriler

EVDE & SERADA (YAZ-KIŞ) TOPRAKSIZ TARIM YAPMA YÖNTEMİ

YENİ BAŞLAYANLAR İÇİN ÖNEMLİ BİR ÖNSÖZ

Herkes Tarım Yapabilir mi ? Bitki Yetiştirmek Zor mu Kolay mı ?

Bitki yetiştirmek aslında kolaydır, çoğu ziraatçi profesyonelleştirmek adına bitki yetiştirme işini insanların gözünde zorlaştırmıştır. Bitki besin tabloları, karışık besin kombinasyonları, her bitki için farklı türde bir çok besinler... Piyasadaki en basit bitki besini bile yan ürünleri hariç makro ve mikro elementli besinler diye iki çeşittir ve sizin en az iki çeşit bitki besini kullanarak tarım yapabileceğiniz türdedirler. Evsera ise tek başına her bitkinin tüm ihtiyaçlarını karşılayan bir besindir.

Piyasadaki bu kadar farklı türde bitki besini ve uğraş neden diye soracak olursanız kabaca bir anlatımla; ağaç başı 2 domates fazla alabilmek içindir. Örneğin sadece Evsera Bitki Besini kullanarak bir bitkiden 100 domates alıyorsanız; bir çok yan ürün, bir çok bilgi ve ekstra bir çok uğraş ile 102 domates alabilirsiniz. Yani bu kadar çok yan ürün, uğraşı ve profesyonellik tarımı ticari olarak yapanlara hitap etmektedir. Bitki başı 2 domates fazla almak ticari olarak tercih edilecek bir seçimdir. Fakat ticari alandada bu şekilde daha fazla yan ürün; çok daha fazla bilgi birikimi, daha fazla masraf, daha fazla fiziksel uğraşı, daha fazla zaman kaybı ve en önemlisi doğal olmayan yöntemlerle fazla verim almaya itecektir. Örneğin hepimizin bildiği üzere GDO lu tohumlar doğal tohumlara göre daha fazla verim verdiği için tüm tarım piyasası hemen hemen GDO lu tohum kullanmaktadır. Bunun gibi piyasadaki bir çok farklı tarım ürünü de insan sağlığından çok ticari olarak daha fazla üretim elde edebilmek için geliştirilmiştir.  

Evsera bitki besini ise tarım (özellikle topraksız tarım) işini kolaylaştırmış, herkesin yapabileceği bir yönteme dönüştürmüş, tarımda hata oranını sıfıra indirmiş, tek besinle yan yana istediğiniz meyve sebzeyi sizi tatmin edecek miktarda, her ortamda olabilecek en doğal şekilde yetiştirmenize olanak sağlamıştır. 

       

 

Tek Besinle Farklı Bitki Türlerinin Besin İhtiyacı Karşılanabilir mi?

 
Daha öncede belirttiğimiz gibi pek çok firma her bitki türüne ayrı besin kiti geliştirmiştir. Domates besin kiti, salatalık besin kiti... gibi. Bu uygulama ilk bakıldığında mantıklı gibi gelebilir. Fakat sizi daha fazla uğraştıracak, daha fazla kafanızı yoracak, daha fazla masrafa sokacak ve hata payı daha fazla olan bu ayrıcalıklı yöntemlerin Evsera Bitki Besinine göre bir artısı yoktur. Çünkü kesin bir gerçek şudur ki; her bitkinin besin ihtiyacı çok ufak farklar dışında aynıdır. Zaten böyle olmasaydı her bitki için farklı türde toprak gerekirdi ama hepimiz biliyoruz ki aynı toprağa hangi bitkiyi ekersek yetişiyor, sadece iklim farkından dolayı bazı bitkiler bazı bölgelerde daha iyi yetişiyor.
 
O Zaman Diğer Firmalar Neden Her Bitki İçin Farklı Besin Kiti Öneriyor?
 
Diğer firmalar; Evsera gibi içeriği kaliteli, tüm besinleri barındıran ve oranları en iyi şekilde sağlayan bir besin üretemediklerinden, bitkilerin ihtiyacı olan tam besin aralığını tutturamadıklarından, göz boyamak, farklılık oluşturmak istediklerinden ve profesyonel görüntü verip fazla ürün satarak daha fazla kazanç peşinde olduklarından her bitki için ayrı besin kiti pazarlamaktadırlar.
 

Ne Kadar Bilgi Birikimi İle Tarıma Başlanır?

Tarım konusuna kimyagerler el atmadan öncede insanlar binlerce yıldır tarım ve üretim yapıyorlardı, bir çoğu okuma yazma bile bilmeden 1 sayfalık tarım bilgisi ile... Tarımı mühendislik gibi görerek zorlaştıran bazı yetiştiriciler daha önce belirttiğimiz üzere ticari alana hitap ederek yeni başlayanları korkutmakta ve kafasını karıştırmaktadır. Bu konuda bilmeniz gereken; tarım yapmak için kitaplar kütüphaneler dolusu bilgi birikimine sahip olmanız gerekmediğidir.

 
Bitki yetiştirmede uzman olmanıza gerek yoktur; çünkü bitki yetiştirmek, bitkilerde canlı olduğu için insan beslemekten farklı ve zor değildir. Nasıl ki çocuklara bir kereliğine mama verdiğinizde orantısız (fazla ya da az) verseniz dahi ölmezler, en fazla ishal olur ya da bir müddet zayıf kalırlar; bitkilerde öyledir, bir sefer besini az ya da fazla kaçırsanız bitkilerinizde ölmezler ve bunu sonra kolayca telafi edersiniz.  
 
Sonuç olarak ne türde tarım yapacaksanız yapın korkmaya ve tomarla bilgi birikimine sahip olmanıza gerek yoktur. Evsera kullanıyorsanız korkmanıza hiç gerek yok; ki tarımda hata yapsanız dahi az üretim yaparsınız, kârdan zarar edersiniz. Korkusuz olmanız gerektiğinin bir diğer nedeni de; her işte olduğu gibi tarım işinde de tecrübe sahibi olmadan gelişme katedemeyecek olmanızdandır. Sadece okuyup öğrenerek, deneyip görmeden bu işte asla bir sonuca varamazsınız. Tüm bu nedenlerden dolayı tarım yapmak istiyorsanız temel teknik bilgileri öğrendikten sonra (hem kendi kafanızı hem uzmanların kafasını gereksiz yere çok yormadan) bu işe başlamanızı tavsiye ederiz.
 
Daha önce de belirttiğimiz ve bazı Evsera videolarında da gördüğünüz üzere Evsera ile çocuklar bile bitki yetiştirebilmektedir, Evsera herkesin yapabileceği kolayca kullanabileceği, hata oranını en aza indirecek şekilde üretilmiştir. Şunu da belirtmek gerekir ki topraksız tarım sandığınız gibi pahalı & lüks bir şey değildir. Plastik bidonlardan saksılar yaparak sadece bir kaç tl ile bitki yetiştirmeye başlayabilirsiniz. Evsera Bitki Besini hem ticari topraksız tarım seralarına hemde hobi vb. amaçla evde tarım yapacaklara hitap etmektedir. Aşağıda verilen bilgiler evde & teknoserada temel topraksız tarım yapma yöntemlerini ve bu yöntemlere göre yapacağınız maliyetleri içermektedir.  
 

Çocukların Bile Evsera ile Bitki Yetiştirebildiklerini Görmek İçin Tıkla

 

Amatörler İçin Balkonda Sebze Meyve Yetiştirme Yöntemleri

 
Balkonda uygulanabilecek 3 türde topraksız tarımla bitki yetiştirme yöntemi vardır, sırasıyla hepsinin yapımı hakkında bilgi verilecektir.
 
1-Klasik elde sulama ile meyve sebze yetiştirme.
2-Damla sulama ile meyve sebze yetiştirme
3-Akan su kültürü ile meyve sebze yetiştirme
 
1-Klasik Elde Sulama ile Meyve Sebze Yetiştirmek İstiyorsanız Nasıl Yapacaksınız;
 
Özel saksı alabileceğiniz gibi pet şişelerden de saksı yapabilirsiniz. Domates, salatalık, patlıcan için 10 litrelik pet bidonlar, Çilek, biber vs. gibi ufak bitkiler için 5 litrelik pet şişeler kullanabilirsiniz. Yalnız pet şişeler şeffaf olacağı için dışı gazete gibi güneş geçirmeyecek bir cisimle kaplanmalıdır. Yoksa güneşten dolayı yosunlanma olur. 
Toprak yerine geçecek malzeme olarak kullanabileceğiniz en ucuz madde torftur. Daha önce de belirttiğimiz üzere bitkiyi sıkıştıracağından, fazla ısıtacağından ve böcek bakteri gibi zararlıları barındıracağından toprak kullanmanızı tavsiye etmeyiz. Drenaj bütün ortamda bitkiler için şarttır. Drenaj; bitkinin altından açılacak delikler ile fazla suyun atılması ve köklerinin hava almasını sağlama olayıdır. Kullanacağınız torfun altına drenaj için ponza taşı ya da hydroton ile 3-4 cm kalınlığında zemin oluşturmanız gereklidir. Saksının en altına drenaj için 3-5 delik delmeniz yeterli olacaktır. Fazla su bu deliklerden akacağı için saksının altına saksı altlığı, tepsi ya da leğen benzeri bir cisim koymanız gerekir. Drenaj ile atılan suyun tekrar kullanılmasını tavsiye etmeyiz.
 
Yukarıda yazdıklarımız fideniz olduktan sonra geçerlidir. Eğer fideniz yoksa tohumunuzu bir pet bardakta çimlendirip sonra asıl büyüyeceği saksıya (büyük ortama yani 10 ya da 5 litrelik şişelere) aktarmanız gerekiyor. Her tohum parçası bir bitki demektir. Buradaki çimlendirme yöntemi her bitki için ortaktır. Yani her bitki türünü aynı şekilde bir pet bardağın içinde çimlendirebilirsiniz. Tohumu çimlendirmek için plastik bir pet bardağa Garanti olmasını istiyorsanız aynı bitkinin 3 tohumunu ekiniz. Ekim derinliği tohumun en fazla 7 katı büyüklüğünde olmalıdır. pet şişenin içine tamamen torf koyunuz. Torftan başka bir madde kullanmanıza gerek yok. Drenaja çok ihtiyaç olmayacaktır ama gene de drenaj için petin altına kalem ucu büyüklüğünde bir delik açabilirsiniz. Çimlenme için tohumun sadece nem, oksijen ve uygun sıcaklığa ihtiyacı vardır, başka şeye ihtiyacı yoktur. Bitkiler kürdan gibi büyüyüp iki yaprak açtığında en büyüğü kalsın, diğer iki zayıf bitkiyi çıktılar ise söküp atın. Böylece pet bardağınızda çimlenme adayı bir bitki kalmış olacak. Bu bitkide 8-10 yaprak oluncaya kadar yetiştirin. Sulama miktarınızı toprak yerine geçen madde (yani torf) hep nemli kalacak şekilde yapın. Duruma göre sabah akşam fısfıslarla su püskürtebilirsiniz. Unutmayın tohuma fide aşamasına gelene kadar Evsera Bitki Besini verilmez. Evsera Fide olduktan sonra kullanılır. 8-10 yaprak olan fidenizi pet bardağın kenarını kesip toprak kalıba zarar vermeden öylece (yani torfla beraber olduğu gibi) asıl büyüyeceği ortama (yani 5 lik yada 10 luk saksıya) aynı seviyede gömerek can suyunu verin. Bu aşamadan sonra Evsera kullanmaya başlayabilirsiniz. Evserayı vermeniz gereken su miktarı kadar her ikinci sulamada bitkinize veriniz. 
 
 
 
Torf;
İthal Torf
Etkili Çimlendirme
 
Eğer daha hızlı ve daha kesin çimlendirme yapmak istiyorsanız şu yöntemi uygulayabilirsiniz; 
 
3 tohumu peçete arasına koyup (peçeteyide çay tabağı gibi bir plastiğin üzerine koyabilirsiniz) peçeteyi tamamen ıslatarak ve hep ıslak kalmasını sağlayarak iki gece ılık (20-25 derece) ve karanlık ortamda bekletiniz. Peçete su içinde yüzmeyecek ama tamamen ıslanmış olacak. Çimlenme aşamasında bitkilerin ışığa değil daha çok ısıya ihtiyacı vardır, bitkiler 20-25 c.grat decerede çimlenir. 
 
Peçetede tohumlar iki gece kalıp şişince üstte anlattığımız gibi; tohumları peçeteden çıkartıp 1 bardak petin içine torfa ekleyiniz. Tohumların üzerinde 1 cm kadar torf kalmasını sağlayınız. Tohumların sıcak kalması için torfu elimizle bastırarak hafif sıkıştırmak lazım. Üzerini streçle kaplayınız, sürekli nemli kalacak şekilde günde 1-2 sefer streçi açıp sulayıp kapayınız. Filizlenmeye başlayıp yeşillendiğinde streçi tamamen çıkarınız. Filiz: çimlenmiş, yeşillenmiş tohum demektir. Filizlenene kadar ki süreçte torf ile streç arasında kalan oksijen tohumlara yetecektir. Bu aşamadan (streçi çıkarttıktan) sonra bitkiyi karanlık yerden, ışık alacak ama sıcaktanda yanmayacak bir yere (örn: pencere önüne) koyunuz. Eğer filizleriniz cılız solgun görünüyorlarsa ışığa daha çok ihtiyaçları vardır, bu durumda biraz daha güneşin temas etmesini sağlayabilirsiniz. Filizler fide aşamasına (8-10 yaprak) geldiğinde ise artık kendi ortamına ve alıştırarak direk güneş ışığı alacağı ortama konulur. Devamında yukarıdaki yazılan yöntemleri uygulayınız.
 
Dikkat: Peçete arasındaki tohumları ve torfun içindeki çimlenme aşamasında olan tohumları kışın kaloriferin üstüne koymayınız, kaloriferin altına koyabilirsiniz.
 
 
Torfta Çimlenen Domates Tohumları;
 
   
 
 
Döllenme Dönemi
 
Çiçeklerin açtığı dönemde döllenmesi için bir kaç yöntemle döllenmelerini sağlayabilirsiniz. Eğer kapalı ortamda yetiştiriyorsanız (cam balkon, sera vs.) çiçekleriniz açtığı günlerde; ara ara çiçeklerinize üfleyerek ya da yumuşak uçlu bir fırça ile çiçeklerinizin hepsinde fırçayı sürtüp gezdirerek ya da  sabah saatlerinde yarımşar saat vantilatör çalıştırarak çiçeklenme döneminde döllenmeyi gerçekleştirmiş olursunuz. 
 
Zaten cam balkonunuzda ya da ev içinde olsa dahi azda olsa hava alıyor olması döllenmeyi sağlayacaktır. Yani camlarınız her açıldığında oluşacak hava akımıda döllenmeye katkı sağlayacaktır. Balkonda ise içeri giren sinek, arı, kelebek vs. döllenmeye katkı sağlayacaktır. Şu da bir gerçektir ki her arının konduğu çiçekte döllenecek diye bir kaide de yoktur. Bununla beraber kapalı ortamda olsa döllenme olayı çok zor ve telaş gerektirecek bir olayda değildir çünkü oluşacak her esinti döllenmeye katkıda bulunacaktır.  
 
Kışın Evde Tarım Yapma
 
Kışın tarım yapmanın diğer mevsimlerde yapmaktan ayırt eden iki önemli husus ışık ve sıcaklıktır. Bu iki parametreyi diğer mevsimlerdeki gibi uygun hale getirdiğinizde kışında tarım yapabilirsiniz.
 
Bitkiler için ışık çok önemlidir. Bitkiler gelişme döneminde ısıdan çok ışığa ihtiyaç duyar. Şu bir gerçek ki eviniz eğer güneye bakmıyor ışık almıyor ise yaz da kışta yetiştirdiklerinizden fazla verim alamazsınız. Uygulayacğınız neon projektörler ile de bitkilerinizin D vitamini eksik kalacağından yenecek kıvamda olmayacaktır.  
 
Eviniz güneyi görüyor ve iyi güneş ışığı alıyorsa, gereken ısıyıda sağladığınız taktirde kışın yazlık sebze meyveler üretebilirsiniz. Gereken ısı için bitkileri balkonda değilde evin iç kısmında da yetiştirebilirsiniz (tabi evin içi ve bitkileri koyacağınız yerde ışık alıyorsa).   
 
Bitkiler günlük 4-6 saat direk güneş ışığı almalıdır, yansıyan ışıklar yani oda ışığı çok etkili değildir. Oda ışığında bitki gelişsede meyve gelişimi tam olmaz. Yaz bitkileri yaklaşık 6 saat, kış bitkileri yaklaşık 4 saat direk güneş ışığını görmelidir. Kışın bazı günler havaların kapalı olması durumunda bitkinin güneş açtığında güneşi görecek konumda olması yeterlidir.
 
Normal şekilde ışık alıyor ve çok soğuk değilse doğal olarak kışlık sebze ve meyveleri yetiştirebilirsiniz.
 
Kışlık bitkiler soğuğa dayanıklıdır. 8-10 dereceye kadar dayanır. Yazlık bitkiler ise soğuğa dayanıksız olur. 18-24 derece arasında kalmaları gerekir. Bu bilgiler ışığında gereken ışık ve sıcaklığı sağlayabildiğiniz; açık balkonda - kapalı balkonda - evin iç kısmında bitki yetiştirebilirsiniz.
 
Dikkat: Ne olursa olsun çimlenme aşamasındaki tohumları kalorifer üzerine koymayınız, kaloriferin altına koyabilirsiniz.
 
 

Amatörler tarafından klasik elde sulama yöntemiyle

evde pencere önünde yetiştirilmiş domates ağaçları

 

 

Klasik elde sulama yöntemi ile çatısında topraksız domates yetiştirenler

 

Normal saksılarda elde sulama ile yetiştirme yapabileceğiniz gibi
 
 
 
Uzun saksılarda da elde sulama yapabilirsiniz
 
 
 
 
Topraksız Tarımın Tüm Modellerinde
Kullanılması Gereken Malzemeler
 
Topraksız tarımda kullanılması gereken belli başlı malzemeler; 1- Toprak yerine kullanılan agregatlar, 2- Ph düzenleyici, 3- Bitki Besini dir.
 
 
Toprak Yerine Geçen Malzemeler (Topraksız Tarım Agregatları)
 
Adı üzerinde toprak yerine geçecek malzemeler topraksız tarımın birincil malzemesidir. Bitkinin tutunmasını suyun korunmasını sağlar. Başlıca topraksız tarım malzemeleri; torf, ponza taşı, perlit, hidroton, kokopit, talaş, vermikülit vb. dir. Kafa karıştırıcı gibi görünsede hepsi aynı işlevi görür ve genellikle her bitki için bu sayılan malzemelerden seçtiğiniz birini kullanabilirsiniz. Bazı bitkiler için bazı malzemeler daha iyi sonuç verebilir. Kullanıcılar tarafından tutulan genel malzeme saksı altına birkaç parmak ponza taşı ve üzerine bitkinin büyüklüğüne göre 5-10 litre torftur. Seçiminizi yapmak, ürünleri ve özelliklerini görmek için konu ile ilgili linkimize bakınız: 
 

Toprak yerine geçebilecek (su ve bitki tutucu) ne kullanabilirim

 
 
Ph Kullanımı
 
Topraksız tarımda bitkiler sürekli su ile haşir neşir olduğundan Ph kullanımı büyük önem arzeder. Şehir ve kuyu sularının Ph ı yüksektir, suyun bu sertliği bitkilerin su ve besin emilimini güçleştirir, istediğiniz verimi alabilmeniz için topraksız tarımın her çeşidinde Ph düzenleyici kullanmanız şarttır. Evsera pH düzenleyici  ilaçların etki süresini uzatırken, bitki şuruplarının veya gübrelerin daha kolay alınmasına katkı sağlayarak verimi artırır. Zararlı bakteri ve yosun gelişimini engellemektedir.
 
1 litre suya yaklaşık 3-5 damla (mesela 300 litreye bir şişe kapağı Ph eklemeniz) yeterli olacaktır.
 
Ph hakkında ayrıntılı bilgi için (TIKLA) 
 
PH Düzenleyici;
 
 
 
Neden Evsera Bitki Besini Kullanmalıyım?
 
Bugün dünyada tüm gelişmiş ülkeler daha kolay, risksiz ve hesaplı olduğu için topraksız tarıma yönelmişlerdir. Ülkemizde de bilinçlenme düzeyi arttıkça topraksız tarıma yönelim artmaktadır. Normal tarımdan çok daha kârlı olan bu topraksız tarım sisteminde ise bitkilerin yetişip olgunlaşması için bitki besinine ihtiyaç vardır. Sadece su ile yetiştirilmeye çalışılan bitkiler bir süre cılız meyveler verse dahi uzun dayanmaz ve bitkinin hayatı sonlanır. Evsera Bitki Besinleri doğadaki bitkinin ihtiyacı olan elementleri bünyesinde barındırarak topraksız tarımda besin ihtiyacını en verimli düzeyde karşılamakta, topraksız tarımın tüm avantajlarından faydalanmanızı sağlamaktadır. Evsera Bitki Besinleri yapılan birçok deney ve kullanıcılarının kazançları ile diğer bitki besinlerinden açık ara farkını ve alanında kendini kanıtlamıştır.
 
Kanıtlar;
 
Evsera ile Yetişenler İçin (TIKLA) 
 
Evsera Kullanan Çİftçileri Görmek İçin (TIKLA) 
 
 
Evsera Bitki Besini Hakkında Daha Ayrıntılı Bilgi Edinmek İçin (TIKLA)
 
 
100 gramlık Evsera-3 Full;
 
 
 
 
Evsera Bitki Şurubunu hangi bitkilerde ve hangi ortamda kullanabilirim? 

Organik mikrobesinli Evsera bitki şurupları ile toprakta, suda, kumda, torfta... her ortamda; pencere önünde, balkonda, saksıda, bahçede, serada; her türlü bitkiyi; domates, biber, salata, fasulye, çilek, patlıcan... başka ek bir gübre kullanmadan yetiştirebilirsiniz.

 

Ne Kadar Evsera Bitki Besini İle Ne Kadar Verim Alabilirim?
 
Bitkiler yaratılmış üretim makineleridir, nasıl ki bir üretim makinasına yağını ve motor suyunu koysanız dahi üretim yapması için o makinaya özel yakıt ve işleyeceği ham madde gerekir ve şarttır, aynı onun gibi bitkilerinde üretim yapabilmesi için sadece su ve hava yeterli değildir, bitkiye özel besin ve hammadde şarttır. Gene nasıl bir makinayı mazot yerine başka bir madde ile çalıştıramazsınız, bitkilerinde yanlış besin ile büyümesini ve üretim yapmasını bekleyemezsiniz. Yanlış oranlarda besin verildiğinde bitki hasta olur ya da yanar. Doğru oranlarda verdiğinizde ise hava, su ve besini işleyip meyve üreterek sizi şaşırtır ve bu kadar meyve nereden geliyor dersiniz. Bitki tıpkı bir fabrika gibi hava, su, ısı, ışık ve besini işleyerek bol şekilde meyve üretebilir, çünkü bitkiler üretmeye odaklıdır.

1 gram Evsera bitki besini 1 litre suyu bitki şurubuna dönüştürmektedir. Yani 1 kg Evsera Bitki Besini ile 1 ton suyu bitki şurubuna dönüştürebilirsiniz.

Aşağıdaki listede verilen ürün yetiştirme miktarları topraksız tarımı uyguladığınızda ve bitkinin tüm ihtiyaçlarını karşıladığınız taktirde geçerlidir. Verimi etkileyecek olumsuz şartlar; aşırı sıcak aşırı soğuk, asşırı sulama ya da susuzluk bitkilerin dış etkenler tarafından rahatsız edilmesi (rüzgar, yapraklarının çekiştirilmesi kopartılması vs.) güneş görmeme yada aşırı güneşe maruz kalması yerlerinin sürekli değiştirilmesi verim alınmasını etkiler. Unutmayın ki alacağınız ürün kullandığınız tohum veya fidenin kalitesine göre de değişir. Tüm bunlarla birlikte Evsera Bitki Besini beslenmeden doğacak hataları sıfıra indirerek her türlü kötü bakımdan dolayı az da olsa eskiye oranla daha fazla verim almanızı sağlar ve sonuç tatmin edici olur. Örneğin hiç besin kullanmadan 1 verim alıyorsanız Evsera ile hata yapsanız bile 5 almaz 1,5 verim alırsınız.
 
Alacağınız verim tohumdan tohuma göre de farklılık gösterecektir. Biz Evsera olarak organik tohum ve fide satmaktayız, siz ticari olarak düşünüyorsanız hibrit ya da GDO lu tohum tercihinize göre kullanabilirsiniz. GDO lu tohumlardan Evsera Bitki Besini kullanarak alacağınız verim çok olmasına rağmen organik tohumdan alacağınız tadı alamazsanız. Fakat GDO lu tohum kullansanız bile Evsera kullanıldığı için piyasadaki diğer GDO lu ürünlerden daha aromalı lezzetli olacaktır.
 
Örneğin bir domates bitkisinden Evsera kullanarak;
1-Organik tohumlarda = 1,5 - 3 kg
2-Hibrit tohumlarda = 3 - 9 kg
3-GDO lu tohumlarda = 6 - 15 kg
tahmini verim elde edersiniz. 
 
Aşağıdaki liste GDO lu tohumlar baz alınarak, ticari hesap gözetenler için hazırlanmıştır;
 
 
100 gram Evsera-3 Full ü 1 Fidede Kullandığınızda Tahmini Alabileceğiniz Verim; 
 
Domates      6-13 kg     Ekim aralığı: 90 cm (Ekim aralıkları; büyük saksılarda yan yana dikim için gerekli mesafedir)
Salata          9-15 kg     Ekim aralığı: 50 cm
Biber            2-7  kg      Ekim aralığı: 30 cm 
Patlıcan       4-7  kg      Ekim aralığı: 1 metre
Fasulye        2-4  kg      Ekim aralığı: 60 cm
KudretNarı   5-7  kg      Ekim aralığı: 60 cm
çilek(5 fide) 1,5-2,5kg   Ekim aralığı: 30 cm  
Marul, Roka, Tere, Maydanoz, Fesleğen vb. gibi meyvesiz yapraklı bitkilerde 30 bitkiye kadar rahat yetiştirebilirsiniz. Ekim aralığı: 30 cm dir.
 
 
Hangi bitki (tek başına yetiştirildiğinde) ne kadar (kaç gram) Evsera-3 ile gelişip verim alınmaya başlanır?
 
Domates;  60-70 gram     Evsera-3 kullanıldığında yetişir ve verim alınmaya başlanır.
Salata       50-60 gram     Evsera-3 kullanıldığında yetişir ve verim alınmaya başlanır.
Patlıcan    90-100 gram   Evsera-3 kullanıldığında yetişir ve verim alınmaya başlanır.
Çilek         60-70 gram     Evsera-3 kullanıldığında yetişir ve verim alınmaya başlanır.
Biber         50-60 gram     Evsera-3 kullanıldığında yetişir ve verim alınmaya başlanır.
 
Diğer bitkilerin besin tüketimleride (familya benzerliğine göre) örnek olarak yazdığımız bitkilerin besin tüketimlerine eşdeğerdir. Örneğin kabak ile salatalık yaklaşık olarak aynı besini tüketir. Gene kudret narı ile biber aynı besini tüketmektedir.
 
Dikkat: Bitkilerdeki bu besin tüketimi tek başlarına yetiştirildiklerinde geçerlidir, anlaşılacağı üzere daha çok bitki bir arada yetiştirildiğinde daha bereketli olacak ve bitki başı tüketilen besin azalacaktır.
 
 
2 Mini Poşet (3 lü) Evsera ile 1 fidede tahmini alınacak verim;
 
2 mini poşet evsera ile 25 adet salatalık alabilirsiniz. Çilek, biber, fasulye ve marul gibi meyvesiz bitkiler yetiştirip ürün almanız mümkündür. 
Domates ve patlıcan gibi daha fazla besine ihtiyaç duyan bitkilerde ürün almak için ise daha fazla mini poşet kullanmanız gerekmektedir.
 
Şimdi aşağıdaki bilgiler ışığında elde sulama ile kaç bitki yetiştirmek istiyorsanız kendinize fiyat çıkartabilirsiniz;
(Dikkat: Kampanya dönemlerinde ürünlerin fiyatları değişmektedir, ürünlerin kendi sayfalarındaki fiyatı baz alınız)
 
1 mini tohum paketi (yedekleriyle birlikte) 1 tl ya da;
kendiniz dışarıdan özel fide alabilirsiniz
1 litre torf 1 tl ya da;
1 litre 5 i Bir Yerde Özel Evsera Agregatı 1 tl 
100 gram Evsera-3 full 15 tl ya da;
Evsera mini poşet 6 tl
250 gram Evsera-3 full 35 tl 
500 gram Evsera-3 full 60 tl 
1 k.gram Evsera-3 full 90 tl 
200 cc. Ph Düzenleyici 18 tl (Topraksız Tarımda Ph düzenleyici büyük önem arzeder)
500 cc Ph düzenleyici 30 tl
1 litre Ph düzenleyici 46 tl
 
Örneğin 1 domates ağacı yetiştirecekseniz; 1 tohum + 10 litre torf + 100 gram Evsera-3 + Ph düzenleyici (200 cc) = 38 TL
(Domates ağacı 60-70 gram Evsera ile yetişip verim alınmaya başlanabilir. Bir kaç cc. Ph da işinizi görecektir. Fakat elimizde bulunan ve satın alabileceğiniz en az Evsera gramajı 100 gram, en az Ph düzenleyici 200 cc dir) 
Anlaşılacağı üzere yetiştireceğiniz bitki ve kullanacağınız besin miktarları arttıkça bir bitki başına düşen maliyetde azalacaktır.
 
 
 
 
2-Damla Sulama ile Meyve Sebze Yetiştirmek İstiyorsanız
 
Basit bir anlatımla damla sulama; sulu besinin bir hortum sistemine motor ile basılarak ana hortumdan saksıların üzerine yerleştirilmiş tali hortumlarların ucundaki ayarlı damlatıcı ile bitkilerin gerektiği şekilde sulanmasını sağlamaktır. Damla sulamanın elde sulamadan farkı daha kolay bitki yetiştirmenin yapılabilmesidir. Çok saksılı sistemler yapacaksanız ve bir tuşla tüm bitkilerinizin sulama + besin ihtiyacını karşılamak istiyorsanız damla sulama yöntemini uygulamalısınız. Fakat saksı sayınız az ve elinizle sulamayı seviyorsanız elde sulama yöntemi sizin için daha uygun ve mantıklı olacaktır.
 
5 saksılık bir damla sulama sistemi kurmak istiyorsanız yukarıda elle sulama bölümünde belirtilen malzemelere ek olarak;
> 6-7 metre 16 mm lik hortum
> Her saksı için (5 adet) ayarlı damlatıcı modülü 
> 5 tane 50 cm boyunda 7 mm lik hortum
> 5 tane delicili bağlantı aparatı (spagetti boru ekleme parçası)
> Balkonunuzun şekline göre; hortumun alacağı dönemeçlere göre ek parçalar
> Su Deposu 
> Mekanik zamanlayıcı
> Dijital zamanlayıcı 
> Sulama motoru
> Hava motoru
 
na sahip olmanız gerekmektedir. 
 
16 mm lik hortum depodan suyun basılacağı ana hortumdur, delicili bağlantı aparatı ile bu ana hortuma 7 mm lik hortumlar bağlanarak her saksıya su yönlendirilmiş olur, bu 7 mm lik hortumlarında ucuna ayarlı damlatıcı modülü takılır ve bitkinin köküne konur. Saksılarınız düz bir hizzada olacak ise dönemece gerek yok ise T ek parçaları gibi parçalara ihtiyacınız olmaz. Su deponuzu kendi rahatlık durumunuza göre değiştirebilirsiniz. Şöyle ki; eğer her gün depoya besinli su koyarım sıkıntı olmaz diyorsanız 10 litrelik bir kabı depo olarak kullanabilirsiniz. Fakat uzun süre uğraşmayayayım diyorsanız daha büyük depolar kullanmanız daha uygun olacaktır. Depo; içine güneş geçirmeyecek şekilde olmalı, kapalı renkte olmalı şeffaf olmamalıdır ve üstü kapalı olması önerilir. Bunlar deponun içinin yosunlaşmaması, hijyenik ve güvenilir olması için gerekmektedir.
 
Mekanik zamanlayıcı genel olarak hava motorunu belli zamanlarda çalıştırmak için kullanılır. Mekanik zamanlayıcı hem damlama hemde akan su sisteminde tüm hava motorları için kullanılabilir. Akan su sisteminde su motorunda da mekanik zamanlayıcı kullanabilirsiniz. Fakat damla sulama sisteminde su motorunda mekanik zamanlayıcı 15 dk ya ayarlanabildiği için kullanılamaz. Damla sulama sisteminde su motoru için dijital zamanlayıcı kullanmanız gerekir.
 
Mekanik Zamanlayıcı;
 
 
 
Hava motoru ise deponun içindeki çözeltinin homojen şekilde karışmasını sağlamak, az da olsa dibe çökecek besini engellemek için kullanılır aynı zamanda depodaki suya oksijen verir. Hava motoru olmazsa olmaz bir malzeme değildir, fakat bitkilerin daha verimli olması için önerilir. Hava motorunun olması verimi yaklaşık olarak % 20 etkilemektedir. Yani hava motorlu bir akan su sistemi hava motorsuz sisteme göre % 20 daha verimli olmaktadır.
 
Hava Motoru;
 
 
 
Dijital zamanlayıcı ise damla sulama sistemlerinde sulama motorunu çalıştırmak için gereklidir. Damla sulama sistemlerinde sulama motoru için mekanik zamanlayıcı kullanılmaz çünkü mekanik zamanlayıcılar genellikle en az 15 dk ve katlarını çalıştırır. Sulama motorunu 2-3 er dakika çalıştırmanız gerekeceği için dijital zamanlayıcı kullanmanız gerekmektedir. Damla sulama ve akan su kültüründe kullanılan motorlar akvaryumlar için üretilmiş akvaryum kafa motoru ya da dalgıç pompa motoru denen motorlardır. Dalgıç pompa motoru suyun içine, hava motoru ise suyun dışına konulur.
 
Dijital Zamanlayıcı;
 
     
 
Kulanacağınız motorlar için dikkat etmeniz gereken en önemli husus motorların kalitesidir. Çünkü kalitesiz motorlar çoğunlukla kısa sürede bozulmakta ve paranızın tamamı 1 yılı bulmadan boşa gitmektedir. Bunun yanında kalitesiz motorların elektrik izolasyonu iyi olmayacağından elektrik kaçağı yapma ve suyun içinde tehlike arzetme olasılığı yüksektir. Bildiğimiz üzere piyasadaki tüm kaliteli markaların ayırt edilemeyecek kadar sahteleri üretilmektedir. Aynı marka ve modelde bir motoru 40 tl ye bulabileceğiniz gibi 90 tl ye de bulmak mümkündür. Motorların sahtesini üretenler genellikle motorun diğer tüm özelliklerini malzemesini benzetse bile motor içinde seramik olması gereken bir parçayı daha ucuza imal ederek orjinalinden daha ucuz motor üretmiş olurlar. Biz Evsera ekibi olarak elektrik teknisyenleri ile ortak çalışmamız ile bitki severlere en az sıkıntıyı çıkartacak orjinal motorları araştırıp tespit ederek satışa sunmaktayız.     
 
Motorlar için bilmeniz gereken bir hususta piyasadaki tüm bu motorlar akvaryumlar için üretildiğinden üzerinde eğer 3 metreye su basar yazıyorsa bunu 2 metre olarak algılamalısınız. Çünkü 3 metreye damla şeklinde su akıtıyor demektir.Tüm saksılar depo yerde yer hizzasında ise size 2550 WP lik bir sulama motoru yeterli olacaktır. Fakat saksılar balkonun üzerinde olacaksa depodan suyu yukarı göndermek için (örn: 1,5 metre) 4000 WP lik bir motor yeterli olacaktır.
 
 
 
Su Motoru (Akvaryum Kafa Motoru - Akvaryum Pompa Motoru) ;
 
 
Hava motoru olarak ise; kullanacağınız 12 watlık bir hava motoru 200 litreye kadar olacak depolar için yeterlidir. Özet olarak su motorunu ihtiyacınız olan yüksekliğe göre, hava motorunu ise ihtiyacınız olan deponun büyüklüğüne göre alınız.
 
Son olarak damla sulama sisteminde bitkinizin su ihtiyacını bitkinizin durumuna göre ayarlayacaksınız. Farklı türden su ve besin ihtiyacı olan bitkilerin ayarlı  damlatıcıdan debisini değiştireceksiniz. Motorun açık kalma yani damlama yapma süresinin bir standardı yoktur. Örneğin kışın günde 1 defa 3 dk sistemi açmak yeterli iken yazın ve bahar aylarında bu süre bitkilerin ihtiyacına göre arttırılabilir, bitkileriniz sizle hal dili ile konuşacak sizde onların ihtiyacını anlayacaksınız. Gene tüm su tutucularda ve agregatlarda su tutma potansiyeli ilk seneki gibi olmayıp azalacağından sonraki senelerde damlama oranı arttırılabilir.
 
Damla sulama sistem kurulumu-yapımı hakkında genel bir fikre sahip olmak istiyorsanız "Topraksız Tarım - Balkona Teknosera Nasıl Yaparım" bölümünde teknosera yapımı videolarını izleyerek; hortum ve damla sulama parçalarının takılması uyulanması yapımı hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. 
 
 
 
 

20 m² lik Damla sulama sistemli topraksız tarım serasından görüntüler

 

 

 
3-AKAN SU KÜLTÜRÜ İLE MEYVE SEBZE YETİŞTİRMEK İSTİYORSANIZ (TIKLA)
 

Balkonda topraksız akan su kültürü yapımı ile ilgili bilgi "Topraksız Tarım - Balkona Teknosera Nasıl Yaparım" bölümündedir. Bölüme ulaşmak için üstteki linkini tıklayın.

 

Bilgiler sizin için yararlı olduysa sitemizi beğenip desteklemek, soru ve görüşlerinizi iletmek ve yeni bilgileri takip edebilmek için Youtube kanalımıza ve Facebook sayfamıza abone olun

 

                         Kanalımızdan Videolarımızı Takip                                        Facebook üzerinden paylaşımlarımızı 

                         Etmek için alttaki linki tıklayınız;                                         takip etmek için alttaki linki tıklayınız;

                                     Youtube/Evsera                                                                               

Göster:
Sırala:
EVSERA MİNİ POŞETTE
Mini Poşet Set: 2 Adet Evsera-2  Ve 1 Adet Evsera-1 Den Oluşur. 1.Kullanma Yöntemi B..
20.00TL
EVSERA 3 FULL 250 Gram lık
250 gram Evsera Bitki Besini 250-300 litre suyu bitki besinine dönüştürür. Dilediğiniz her o..
120.00TL
Evsera 3 FULL 500 GRAM lık
500 gram Evsera 3 full Bitki Besini 500-700 litre suyu bitki şurubuna dönüştürür. Dilediğini..
200.00TL
Evsera 3 FULL 1000 GRAM lık
1 kg Evsera 3 full bitki besini 1 ton suyu bitki şurubuna dönüştürür. Dilediğiniz her ortamd..
380.00TL
ORGANİK M.B. Evsera BİTKİ ŞURUPLARI TANITIM SAYFASINA © 2024
Altyapı: OpenCart-TR